За хемороидите

хемороиди

Пораженията на вените могат да се проявят в различни части на тялото, а не само на долните крайници.

Най-често засегнати са именно вените на краката, но по същия начин могат да се увредят и хемороидалните вени (хемороиди), тези на хранопровода или вените, които водят до черния дроб и други органи.

Хемороидните възглавници са част от нормалната анатомия на човека. Те се превръщат в  патологични, когато са подути или възпалени.

Хемороидите са 2 вида: вътрешни и външни.

Вътрешните хемороиди се проявяват с безболезнено, алено червено анално кървене по време на или след изхождане.

Външните хемороиди се проявяват с по-слаба симптоматика, но ако са тромбозни, може да са съпроводени от значителна болка и подуване в областта на ануса.

Симптоми

Симптомите при хемороидите с най-голямо влияние върху ежедневния живот на страдащите са:

 • Болка
 • Възпаление
 • Парене
 • Сърбеж
 • Кървене
 • Дразнене на кожата
хемороиди симптоми

Какво може да ги причини?

хемороиди рискови фактори

Рисковите фактори за хемороиди включват:

 • Хроничен запек или диария
 • Напъване
 • Седене в тоалетната за дълги периоди от време
 • Липса на фибри в диетата
 • Бременност
 • Стареене
 • Наднормено тегло

При кои хора се получават хемороиди?

Накратко – при почти всеки. И мъжете, и жените вероятно ще изпитат в различни моменти от живота си дискомфорта от хемороиди. Около 75% от хората имат хемороиди в даден момент от живота си. На почти половината от хората на 50-годишна възраст се налага да се справят със сърбежа и болката, които могат да сигнализират за наличието на хемороиди.

При проучвания е установено, че 3-ма от 4-ма страдащи от хемороиди съобщават, че страдат доста често, около 3 до 6 пъти годишно, като честотата варира от един човек на друг. Някои хора може да страдат само веднъж в живота си, докато други ги получават по-често.

Лечение

Предпочитан е комплексен подход при хемороидите.

При леки до умерени случаи се препоръчва увеличение на приема на баластни вещества, течности за хидратация,  нестероидни противовъзпалителни средства за справяне с болката, седящи вани, покой.

Прилагат се и следните медицински процедури, които може да бъдат извършени в лекарски кабинет:

– ластично лигиране – върху вътрешните хемороиди се поставя ластик, който пресича кръвоснабдяването им. „Изсъхналите“ хемороиди падат в рамките на 5 до 7 дни.

– склеротерапия – инжектиране на фенол в хемороидите. В резултат на това венозните стени колабират и хемороидите се сбръчкват и изсъхват.

– редица методи на изгаряне – електрокаутеризация, инфрачервена радиация, инфраред коагулация, лазерна хирургия или криохирургия. 

При хемороиди 3-та или 4-та степен съществува голяма вероятност от повторна поява, като оперативното лечение се препоръчва на тези пациенти, които не се подобряват от процедурите.

хемороиди лечение

Полезни съвети

хемороиди полезни съвети

Грижете се за себе си и обръщайте внимание на неща, на пръв поглед незначителни. Намалете шансовете да получите хемороиди и помогнете за облекчаване на техните симптоми с тези полезни съвети:

 • Опитайте се да избягвате вдигане на тежести и да пренапрягате тялото си.
 • Запекът е абсолютно нежелан. Вземете мерки за него навреме. Ако имате запек, не се напрягайте при ходене до тоалетна.
 • Обръщайте внимание на позивите на тялото си за ходене до тоалетна и не се сдържайте дълго. Изпражненията ще стават по-сухи и по-твърди, колкото по-дълго чакате.
 • При възпалени хемороиди, 10-минутни вани с топла вода облекчават.
 • Хигиената е ключова. След ходене до тоалетна може да използвате щадящи мокри кърпички за хемороиди или да измивате внимателно с вода. Важно е областта да е чиста и суха.

Запекът е нежелан

Хемороидите могат да бъдат причинени или влошени от запек. Но не се притеснявайте! Има няколко неща, които можете да направите, за да го избегнете.

Яжте богата на фибри диета

Фибрите са важни, защото помагат да поддържате изпражненията ви меки. Яжте много пресни плодове, листни зеленчуци, пълнозърнест хляб и зърнени храни. Трябва да избягвате да ядете храни с ниско съдържание на фибри като бял хляб и месо, сирене, сладолед и др.

Останете хидратирани

Запекът може да бъде причинен и от липса на достатъчно течности. Опитайте се да останете хидратирани през деня. Не забравяйте, че алкохолът и кофеинът могат да причинят дехидратация. Препоръчителното правило е поне осем чаши вода на ден.

Движението, спорта, упражненията са задължителни

Спортуването помага за придвижване на изпражненията през тялото ви и помага за предотвратяване на запек. И, разбира се, упражненията помагат за поддържане на здравословно тегло, което е важно, защото наднорменото тегло е един от рисковите фактори, които могат да причинят хемороиди.

Scroll to Top