9 съвета за здрави и красиви крака

Според световните статистики около 80% от активното население на развитите страни страда от някаква форма на венозно заболяване. Този сериозен проблем засяга и двата пола с лек превес при жените, като честотата на заболелите се увеличава с възрастта. Поради социалната значимост на заболяването, редовните упражнения и здравословен начин на живот са много важни за поддържането на краката здрави и красиви. Ето и някои от нашите съвети за поддържане на тонуса на вените на долните крайници:

9 съвета за здрави и красиви крака

1. Внимавайте с теглото си: Килограмите в повече са един от признатите рискови фактори за развитие на хронична венозна болест. Комбинацията между вродена слабост на съединителната тъкан и наднормено тегло е много вероятно да доведе до поява на разширени вени.

2. Тренирайте: Редовните упражнения помагат да поддържате тялото си здраво. Разтягането и охлаждането след тренировка определено ще подобри венозния тонус. Някои спортове са по-добри при пациентите, които искат да подобрят работата на венозната система, като плуване, ходене, колоездене и бягане. Включете в тренировките си упражнения за подсилване на мускулатурата на краката, например клекове – подскоци – напади – повдигане на пръсти. Все пак мускулната помпа е тази, която помага на венозната кръв да се движи в правилна посока – от ходилата нагоре по краката и от повърхностните към дълбоките вени.

3. Избягвайте продължителното седене или стоене прав. Това може да предизвика оток и болки в краката особено при хора с разширени вени. Движете се повече. Циркулацията на венозната кръв се подобрява с физическа активност – ставайте за кратки разходки, изкачвайте се по стълбите, вместо с асансьора и др. Направете си напомняне на телефона, за да не пропускате кратките си почивки.

4. Взимайте хладен душ или обливайте краката си със студена вода, за да отпочинете и тонизирате краката си в края на деня. Ако имате повърхностни капиляри и проблеми с вените, избягвайте продължителните и горещи бани, сауни, горещи минерални басейни, ходенето по горещия морски пясък. Прекомерната топлина ще доведе до разширяване на вените и може да предизвика подуване на краката.

5. Повдигайте краката си нависоко, за да засилите естествената циркулация на венозната кръв и лимфата в тялото. Когато сте седнали или легнали, повдигайте краката си. Използвайте и подходящи поставки за тях, ако работите цял ден седнали.

6. Масажирайте краката. Това ще подобри кръвообращението и ще подпомогне лимфната дренажна система. Така подпомагате тялото да се освободи от токсини, да обнови клетките на кожата и да се намали появата на целулит. Не е нужно да правите скъпи масажи, просто вземете масло за тяло или хидратиращ лосион и след баня масажирайте краката си от долу нагоре към бедрата.

7. Не забравяйте да пиете вода. Тя хидратира тялото и кожата ви и помага за изхвърляне на токсините. Приемът на достатъчно течности понижава допълнително и риска от образуване на тромби във вените.

8. Носете ластични чорапи. Ако имате проблеми с вените, те ще допринесат за нормализиране на венозната циркулация, ще намалят подуването и болката в краката. Ако нямате проблеми с вените, препоръчително е да се носят при полети на дълги разстояния, за да избегнете оток на краката и за да се намали риска от образуване на тромби.

9. Не кръстосвайте краката си и ги преглеждайте редовно. Ако имате видими капиляри, разширени вени, които Ви притесняват дори и да не водят до значими оплаквания в момента, не отлагайте прегледа си при лекар специалист, защото, оставена без лечение, хроничната венозна болест винаги прогресира с годините.

Лечение при проблемни /видими по краката/ вени и капиляри

При посещение при съдов специалист се извършва внимателен преглед с ехограф и пълна оценка на повърхностната и дълбока венозна система. Важно е да се знае, че на база на прегледа може да се вземе решение за консервативно или оперативно лечение, а най-често двата подхода заедно са неразделна част от съвременния алгоритъм за лечение на хроничната венозна болест.

През последните години масово навлязоха в практиката мини инвазивните методи за лечение на разширени вени. Освен класическата операция, при която с помощта на няколко разреза болната вена по дължината на бедрото се премахва изцяло, днес масово се използват и безкръвни операции. При тях вените се обработват по различен начин – с термални и нетермални методи, като крайната цел е проблемната вена да остане трайно запушена и да не се използва повече от тялото, което води до значително подобрение в оплакванията на пациента и изчезване на видимите вени по долните крайници. Този тип процедури са често прилагани, напълно безболезнени, правят се с локална упойка и на практика е нужно минимално време за възстановяване.

Затова не отлагайте прегледа при съдов специалист. Колкото по-рано се диагностицира заболяването и се започне подходящо лечение, толкова по-добри и трайни са крайните резултати.

Не отлагайте посещенията си при лекар!

Scroll to Top